Isolering

ENERGIBESPARING GENOM ISOLERING MED POLYURETANSKUM

En av dom största utgifterna i ett hus eller för industrin, är idag kostnaden för att värma eller kyla olika typer av media. Oavsett om det är luft, vatten, gas eller andra typer av media så finns det stora pengar att tjäna på att man använder ett isoleringsmaterial som är så effektivt som möjligt.

Newtec har länge jobbat med energibesparing genom kompositbeläggning av pumphus och isblästring av motorer och värmeelement. Vi kompletterar nu vår verksamhet genom att arbeta för ökad energibesparing genom isolering med polyuretanskum.

Sluten Cell Sprayskum

Detta sprayskum blir hårt när det härdat färdigt vilket innebär att det även förstärker olika typer av konstruktioner. Denna typ av skum är mycket tät och har ett mycket högt isolerings värde redan vid tunnare lager.

Dom isolerande egenskaperna hos slutna celler är större än hos den öppna cellen sprayskum, dels för att det kan bildar bubblor av isolerande gas i skummet (inte bara luft) som hjälper bromsa rörelsen av värme genom skummet. Tack vare dom slutna cellerna kan vi göra applikationer som blir vatten och vindtäta vilket ökar det faktiska isolerings värdet. På industriella beläggningar där vatten och fukt kan förstöra vanlig mineralull så är polyuretanskum ett mycket bra alternativ.

Det typiska U-värdet för slutna celler sprayskum är ca 0,021-0,023.

 

Öpen Cell Sprayskum

Öppen cell sprayskum är inte tät som sluten cell sprayskum, så det kommer inte att bidra till att stärka strukturen av byggnaden. Materialet har inte samma grad av isolerande effektivitet som den slutna cellen vid samma tjocklek men bättre än mineral ull . Den stora fördelen är att den ger mycket bra ljudisolering, den absorberar mer ljud i normala brusfrekvensområden. Eftersom spray skum har bättre isolerande egenskaper än mineralull (när samma tjocklek används), kan du uppnå samma U-värde genom att isolera ett tunnare skikt. Detta innebär att om utrymmet är en begränsning så kan sprayskum vara en lösning. Det du får på köpet är ett material som är vind och vattentätt så man slipper fukt/luftspärr och man slipper skarvar som annars försämrar den faktiska isoleringsförmågan.

Det typiska U-värdet för öppna celler sprayskum är ca 0,035.